ÇELİK DÖKÜM İŞLEMİNİN UYGULAMASI

ÇELİK DÖKÜM İŞLEMİNİN UYGULAMASI

Çelik Maddesinin Yeni Bir Form Kazanması

Isıl işlemlere karşı duyarlı olan çelik maddesinin döküm yöntemiyle yeniden form kazanması işlemi ile birçok sektörün temel ihtiyaçları karşılanır. Sanayi sektöründeki döküm ihtiyacını karşılayan gibi markalar, döküm işlemi sayesinde farklı firmaların çelik şekillendirme ihtiyacını kusursuz bir şekilde gerçekleştirirler. En zorlu ihtiyaçların dahi çok basit ve hızlı bir şekilde istenilen şekil ve boyutta biçimlendirilmesine yardımcı olan döküm işlemi, otomobil ve havacılık gibi farklı sanayilerde kullanılabilir. Elektriksel ve mekanik özellikler, sertlik ve korozyona olan dayanıklılığı sayesinde birçok sektörde kullanılan çelik, farklı formlarda yapıcı bir işlev görür.

Çelik Döküm İşleminin Gerçekleşmesi

Günlük hayatın hemen her alanında ve sanayinin de birçok alanında kullanıl çelik, yapısı gereği belirli bir seviyedeki sıcaklıktan sonra şekil alabilir. Global alanda steel casting olarak adlandırılan bu işlem en zorlu şekillerin bile mümkün olmasını sağlar. Çeliğin şekillendirilmesi birkaç farklı yöntemle yapılabilir. Bu yöntemler arasında presleme ve haddeleme gibi yöntemler bulunur. Plastik maddeler ile kaplanmaya, boyanmaya, emaye yapılmaya ve çok daha fazla işlem için uygun olan çelik ürünler, birçok sektörün farklı gereksinimlerini en iyi şekilde karşılar. Maddenin eritilerek özel kalıplarda yeniden şekillendirilmesini sağlayan çelik döküm işleminde hassasiyet ön plandadır.

Çelik Döküm İşlemi ile Çeliğe İstenilen Şekli Vermek

Çelik döküm işleminde çeliğe istenilen şekli vermek mümkündür. Bu işlem, en karmaşık parçaların dahi çok basit bir şekilde üretilmesine olanak tanır. Özel ürünlerin üretilmesinde kullanılan bu işlemde metal alaşımlar ergitildikten sonra uygun kalıba dökülür. Ardından ergitilen sıvının katılaşması beklenir ve katılaşan madde kalıptan ayrılır.