Uyuz Olduğumu Nasıl Anlarım?

Uyuz Olduğumu Nasıl Anlarım?

Günümüzde pek çok hastalığın hakkında bilgi sahibi olsak da kafamızı karıştıran bazı belirtiler olabilmekte ve kaşıntıya neden olan hastalıklar zamanla birbirine karıştırılsa da ayırt edici özellikleri mutlaka bulunmaktadır.

Uyuz Hastalığı Nedir?

Sarcoptes scabiei von hominis akarının neden olduğu bir çeşit cilt hastalığı olarak nitelendirilen klinik bir tablodur. Kişide kaşıntı ve dökülmeye neden olmaktadır. Gözle görülmesi mümkün olmayan akarın cildin üst katmanına tüneller açarak dışkı ve yumurtalarını bırakmasıyla birlikte ciltte reaksiyona bağlı olarak şiddetli kaşıntıya neden olur.

Uyuz Hastalığının Bulaşma Yolları Nelerdir?

Kişiden kişiye çok hızlı bir şekilde yayılması ile bilinen bu hastalıkta cilde bırakılan yumurtaların bir başkasıyla temas haline geçmesi bulaş yolu için yeterlidir. Hastalığın görülme sıklığı sonbahar ve kış aylarında artış gösterirken, hastane, okul gibi sağlık olanağı daha düşük olan toplumsal yaşam alanlarında daha çabuk yayıldığı gözlemlenmiştir. Bakım evleri gibi toplu yaşanan yerlerde daha çok karşılaşılmaktadır. Normal bir el sıkışma, sarılma gibi kısa süreli aktiviteler bulaşma olarak sayılmaz. Uyuz akarları yavaş hareket etmesinden dolayı kısa temaslı hallerde karşıdaki kişiye bulaşmak için uygun zamanı bulamayacaktır. Aileler, eşler arasında uzun süreli temas halinde bulaşması mümkündür.

Uyuz Belirtileri Nelerdir?

Hastalığı diğer hastalıklardan ayıran en belirgin belirtileri vücutta meydana gelen kızarıklık, döküntü ve şiddetli kaşınmadır. Yumurtaların neden olduğu reaksiyonla meydana çıkan kaşınmalar hayat kalitesini son derece düşürmektedir. Her iki cinste, her yaş grubunda ve tüm etnik gruplarda gözükebilir.

Uyuz Olduğumu Nasıl Anlarım?

Genellikle bilek, dirsek, koltuk altı, göğüs, kalça, bel, ayak ve parmak aralarında kaşıntıya yol açar. Erkeklerde genital bölgede, kadınlarda meme uçlarında lezyonlara neden olabilir. Çocuklarda ise kulak arkası, yüz, avuç içi ve ayak tabanında kaşıntıya yol açabilir. Özellikle gece veya sıcak banyo ile artan kaşıntı, cilt yüzeyinde içi sıvı dolu lezyonlar, akarın neden olduğu tünellerin üst kısmında kir birikimi, siyah nokta gibi oluşumlar uyuz hastalığını diğer kaşıntı ve döküntü hastalıklarından ayırmaktadır. Bu belirtilerden en az birinin bile sizde oluşu uyuz hastalığının göstergesi olarak nitelendirilebilir.

Tedavi Yolları Nelerdir?

Uyuz hastalığı kendiliğinden iyileşmez. Akarları yok eden reçeteli ilaç kullanımı ile birlikte yok edilebilir. Reçete ile yazılabilen bu krem ve losyonlar kaşıntının arttığı gece vakitlerinde boyundan aşağı doğru tüm vücuda sürülerek cildin bütününe uygulanır. Sabah duş alarak vücut yıkanır. Yaklaşık bir hafta süren bu tedavinin yanında semptomları azaltmak amaçlı antihistaminik grubu kaşıntı azaltıcı haplar da kişilerin şikayetlerini hafifletmeye yardımcı olur. Hekimle birlikte düzenlenebilecek bu tedavinin haricinde bir tedavi yolu bulunmamaktadır. Kişinin kıyafetleri, nevresim gibi kişisel eşyaları en az 50°C sıcak suyla yıkanmalıdır. Yıkanamayan eşyalar çok iyi temizlenmeli, yüzeyler çamaşır suyuyla silinmelidir. Bu uyuz oluşumunun bulaşmasını veya yeniden vücuda girmesini önleyecektir.