İnşaat Metrekare Maliyeti Nasıl Belirlenir?

İnşaat Metrekare Maliyeti Nasıl Belirlenir?

Herhangi bir yapının inşaat metrekare maliyeti belirlenirken belirlenmiş bir net standart yoktur, fakat bunlar için belirlenmiş ortalama inşaat metrekare maliyeti listesi resmî gazetede yapı sınıflarına göre belirlenmiştir. Belirlenen bu maliyetler yaklaşık maliyetler olup net rakamlar değildir. Yapı sınıflarına göre farklılık gösteren maliyetler, yapının kullanım amacına, kullanılması planlanan ömrüne göre, önem derecesine göre değişiklik gösterir. İnşaat metrekare maliyetleri belirlenirken yapı sahibi ya da müteahhit firmanın talepleri referans alınır ve buna göre bir hesap yapılır. Yapılan bu hesaplarda en ince işçilikten en kaba imalata kadar her şey hesaplanmaya çalışılır. Her ne kadar hesap yapılırsa yapılsın değişen kur değerleri, enflasyon ve diğer etkenlerden dolayı yapı imalatı süresi uzadığı müddetçe bu değerler zaman içerisinde değişime uğrayacaktır.

Resmî gazetede belirlenen bazı inşaat metrekare maliyetleri şöyledir;

YapıYapının Birim Maliyeti (₺/m²)
Hangar820
Okul1100
Müstakil Konutlar1850
Yüksek Konutlar 2000

Bu listeyi detaylandırmak gayet mümkündür. İnşaat metrekare maliyeti belirlenirken işçilik maliyeti de hesaplara katılır. Bir konuda metrekare maliyeti isteyecek olursak, o iş için kullanılan malzemeler, işçilik, uygulama esnasında kullanılan malzemeler gibi şeyler düşünülmelidir.

İnşaat Metrekare Maliyetini Nasıl Azaltabiliriz?

İnşaat metrekare maliyetini azaltmak mümkündür. Bunun için daha proje aşamasında detaylı hesaplamalar yapmak gerekir. Örneğin bir inşaatta statik projede çıkan kolon donatı bindirme boyu hesaplanmadan standarda bindirilip bir metre olarak projeye işleniyorsa ve bu projede aslında yapılan statik hesapta donatı bindirme boyu olarak 75 cm yetiyorsa fazladan kullanılan bu malzeme boyu maliyeti arttırır. Bu yüzden en güncel inşaat metrekare maliyeti için internet sayfaları üzerindeki ilgili online firmaları ziyaret edip size en uygun yapıya göre maliyet hesabı yapabilirsiniz.