İstanbul Yakınlarında Tırmanış Yerleri

İstanbul Yakınlarında Tırmanış Yerleri

Ballıkayalar

Spor yapmanın tek yolu kapalı salonlar değil. Kendinizi doğanın içine atıp bütün kaslarınızı çalıştıracağınız ve aynı zamanda kanınızdaki adrenalin oranını yükselteceğiniz heyecanlı ve eğlenceli bir spor da var, tırmanış. Çok yoğun çalışmanız ve İstanbul dışına çok seyahat edemiyor olmanız da size engel değil üstelik. İstanbul’da bulunan dağcılık kulüplerine üye olup yıl içerisinde gerekli bilgi ve eğitimleri çok rahat alabilirsiniz. Ayrıca bu kulüplerdeki tırmanış arkadaşlarınızla İstanbul yakınlarındaki yerlere kısa geziler gerçekleştirebilir, haftada 1 gününüzü bu spor için ayırabilirsiniz. Spor yapmanın tek yolu kapalı salonlar değil. Kendinizi doğanın içine atıp bütün kaslarınızı çalıştıracağınız ve aynı zamanda kanınızdaki adrenalin oranını yükselteceğiniz heyecanlı ve eğlenceli bir spor da var, tırmanış. Çok yoğun çalışmanız ve İstanbul dışına çok seyahat edemiyor olmanız da size engel değil üstelik. İstanbul’da bulunan dağcılık kulüplerine üye olup yıl içerisinde gerekli bilgi ve eğitimleri çok rahat alabilirsiniz. Ayrıca bu kulüplerdeki tırmanış arkadaşlarınızla İstanbul yakınlarındaki yerlere kısa geziler gerçekleştirebilir, haftada 1 gününüzü bu spor için ayırabilirsiniz. Binalarla dolu çevrenizde tırmanış alanı olmadığını düşünebilirsiniz. Ama belki de yolunuzun hiç düşmediği, daha önce hiç duymadığınız gizli cennetler mevcut. İşte İstanbul’dan günübirlik kaçabileceğiniz tırmanış alanları;

Geyve

Şüphesiz ki bütün tırmanışçıların ilk gittiği yer Ballıkayalar’dır. Ulaşım bakımından kolay olması ve tırmanış rotalarının fazlalığı nedeniyle ilk tercih olmasına şaşırmamak gerekir. Her yıl Mayıs ayında düzenlenen Doğa Sporları Festivali’yle doğayla iç içe olmayı seven herkese kucak açan Ballıkayalar yılın her zamanı tırmanışçıların uğrak mekanı. İstanbul’dan 60 km uzakta Tavşanlı Köyü yakınlarında bulunan alana 1 saatlik bir yolculukla ulaşmak mümkün. Piknik alanı da bulunan yerde tırmanış sonrası kendinize güzel bir ziyafet de çekebilirsiniz.

Pelitözü

Sakarya yakınlarında bulunan bölge tırmanış tutkunlarının yeni gözdesi. İstanbul’a 168 km uzaklıkta olan bölgeye yolculuk yaklaşık 2 saat sürüyor. 1 km’ye yakın devam eden 3 kaya bandının bulunduğu bölgede yükseklik ortalama 100 metreyi bulmakta. Uzun rotalar oluşturmak için müsait olan bölge Ballıkayalar’ın kalabalıklığından uzaklaşmak isteyenler için de ideal. Bilecik sınırları içerisinde bulunan İstanbul’a uzaklığı 230 km civarında olan Pelitözü’ne yolculuk yaklaşık 3 saat sürüyor. 80’li yılların sonralarında tırmanışa başlanan bölgede 75’e yakın rota bulunuyor. Burada tırmanış sırasında muhteşem bir mağarayla karşılaşacaksınız. Sırf bu mağarayı görmek için bile 3 saat yol gittiğiniz için pişman olmayacaksınız. Tren yolu üzerinde olan Pelitözü’nde kamp alanı olarak belirlenen yer ise terk edilmiş bir TCDD evi. Buraya giderken yanınıza fotoğraf makinenizi almayı da unutmayın. Bu güzelliği fotoğraflamak isteyeceğinizden eminiz.