Jel Akü Nedir
Akümülatör, enerji kaynağıdır. Elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolayan ve ihtiyaç duyulduğunda bu enerjiyi elektrik enerjisi olarak kullanan aküler daha ziyade araçlarda kullanılsa da farklı amaçlarla da kullanılmaktadır. Aküler jel akü ve kuru tip akü olmak üzere ikiye ayrılır. Bu konuda bilgi almak ve merak ettiğiniz soruları sorabilmek açısından internet sayfalarını üzerindeki ilgili online firmalara bakabilir ve buradan detaylı bir şekilde inceleme yapabilirsiniz.
Akü Ne İşe Yarar
Elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolayan cihazlar akü adı ile anılır. Akümülatör, biriktireç, batarya gibi isimlerle de anılan aküler, jel ve kuru tip akü olarak iki grupta toplanır. Akülerin temel amacı aracın çalışması için gerekli enerjiyi sağlamaktır. Depolamış olduğu kimyasal enerjiyi ihtiyaç olduğunda elektrik enerjisi olarak kullanıma hazır hale getiren aküler elektrokimyasal hücrelerden oluşur. Aküde bulunan bu hücreler pozitif ve negatif iki elektrota sahiptir. Akü elektrik enerjisi verirken bu elektrotlarda bulunan materyaller arasında değişim oluşur.
Jel Akü Nerede Kullanılır
Gelişen teknoloji ile birlikte geçmişte kullanılan kuru tip akünün yerini jel aküler almaya başladı. Jel akünün içinde sıvı değil jel şeklinde elektrolit bulunur. Jel aküler yüksek ısıya dayanıklı olması nedeniyle daha fazla alanda kullanılan akü türüdür. Jel akülerin kullanım alanları arasında denizcilik sektörü ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üreten santraller bulunur. Rüzgar, güneş, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretmek amacıyla kurulan santrallerde sistemin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlamak için jel akülerden yararlanılır. Jel akülerin en önemli avantajı deşarj olduktan sonra şarj edildiğinde kimyasal yapısında hiçbir değişiklik olmamasıdır. Bu durum jel akünün diğer akü türlerine göre daha uzun ömürlü olmasını sağlar.